Du tilbringer mere end en tredjedel af dit liv i sengen, og når du sover sker der en masse livsvigtige processer i kroppen. Derfor er det vigtigt at du ligger godt.
Hvad er din favoritstilling? Hvor hård skal sengen være?, og hvor mange timer sover du om natten? - se videoen og hør nogle bud på dette (og meget mere).
Sover du på ryggen, maven, siden eller i fosterstilling?
På ryggen
Anses af eksperter for at være den bedste sovestilling. Vær dog opmærksom på ikke at ligge for højt med hovedet, da det er ikke godt for din nakke. Selvom at sovestillingen betragtes som den bedste, kan den på en og samme tid også være den mest irriterende for din sovemakker. At sove på ryggen kan nemlig give anledning til snorken.
På maven
Sover du på maven er det godt for din fordøjelse. Det mindre heldige er at du også vil ligge med ansigtet til den ene eller anden side. Det betyder at du belaster din nakke rigtig meget, sovestillingen fastholder nemlig dit hoved i en uhensigtsmæssig yderposition. Derudover kan man også komme til at ligge med et stor lændesvaj, hvilket kan give rygproblemer. Derfor er det vigtigt at springmadrassen ikke er for blød når du sover på maven.
Fosterstillingen
Rigtig mange betragter fosterstillingen som det samme som at ligge på siden. Vi skelner dog mellem de to. Fosterstillingen vil her sige at du ligger meget sammenkrøbet med knæene oppe og hagen nedad mod brystet. Denne ekstreme sammenkrøbene stilling kan forhindre dig i at trække vejret optimalt.
Sove på siden
At sove på siden er uden tvivl en af de mest brugte sovestillinger. Det betragtes generelt også som en god og sund sovestilling.
Ligger du på siden – skal det dog helst være på venstre side. Det viser nogle forsøg med gnavere, som den danske hjerneforsker Maiken Nedergaard har udført. De blev simpelthen fastholdt i den samme sovestilling hver nat.
Her viste det sig, at de gnavere som sov på siden, lærte og huskede bedre. Det skyldes højst sandsynligvis, at alle pattedyr fra naturens side har en præference for at sove på siden. Bare tjek hunden, katten, marsvinene og ungerne derhjemme, når de sover. De ligger på siden det meste af tiden.
Derfor er den renselsesproces der foregår i hjernen, som vi tidligere var inde på, med tiden blevet optimeret til, at vi sover på siden det meste af natten.
Grunden til, at især den venstre side er særlig gunstig for os mennesker, skyldes dog en hel anden fysiologisk detalje. For når vi ligger på venstre side ligger indgangen fra spiserøret over mavesækken. Det nedsætter risikoen for sure opstød og andre mavesyrerelaterede problemer under søvnen.
Hvad betyder sengen for din nattesøvn
Din seng spiller naturligvis også en vigtig rolle for din nattesøvn. Især handler det om at vælge en madras, der passer til din kropsvægt. Det giver din krop den bedste støtte og sikrer, at du kan holde rygsøjlen og nakken så ret som muligt, når du ligger på siden.
Madrassen tilpasses til kropsvægten gennem fastheden på fjedrene i madrassen. En lettere krop skal have fjedre, der ikke er så hårde, mens en tungere krop fordrer fjedre med større fasthed.
Derfor er det vigtigt, at du altid er ærlig om din vægt, når du skal vælge madras. Generelt er hårdheden på madrasserne opdelt i tre vægtintervaller:
Medium fasthed: passer til personer, der har en kropsvægt på under 75 kilo
Fast fasthed: passer til personer, der har en kropsvægt på mellem 75 og 95 kilo
Ekstra Fasthed: passer til personer, der vejer 95 kilo og derover
