Derfor skal du skifte din seng ud, hvis den er ældre end 10 år

Derfor skal du skifte din seng ud, hvis den er ældre end 10 år

Alt for mange ligger i den samme seng alt for længe. Er din seng 10 år eller derover, bør du overveje, om det ikke er på tide at få en ny – eller i hvert fald skifte madrassen. For dels slider vi sengen de samme steder hver nat, og dels har vores krop måske også ændret sig hen over de seneste 10 år. Læs her, hvorfor du bør skifte seng hvert tiende år, og hvordan du vælger din nye seng.

Vi tilbringer en tredjedel af livet i sengen – i hvert fald i teorien. For alt for mange sover ikke de 7-8 timer hver nat, som er så vigtige for, at vores hjerne, krop og psyke er klar til den nye dag. Enten lider vi af søvnproblemer, eller også vælger at skære nogle timer af vores nattesøvn, for at kunne nå alt det, vi ikke nåede i løbet af vores arbejdsdag.

En vigtig parameter i det at få en god nattesøvn, handler også om den seng vi ligger i. Den skal gerne støtte vores krop mest optimalt, og sørge for at vi ikke få fysiske gener af at ligge i sengen.

Her er tendensen den, at folk beholder den samme seng i alt for mange år. Det skyldes nok mest vanens magt, at det oftest er et lidt større møbel at få skiftet ud og så selvfølgelig i nogen grad det faktum, at en virkelig god seng oftest også koster en del. At det sidste ikke rent faktisk ikke er tilfældet, kommer vi tilbage til sidst i artiklen.

Derfor har danskerne i gennemsnit deres seng imellem 12 og 15 år, før de begynder at overveje at skifte den ud. Hos nogen når sengen ligefrem at runde både 20 og 25 år, før der bliver indkøbt en ny.

Vi ændrer os med tiden…

Men skal sengen passe optimalt til os, skal vi helst udskifte den, når den er ved at runde de 10 år. For set over en 10-årig periode forandrer vores krop sig oftest en del. Er du i tvivl, så tjek et 10 år gammelt billede af dig selv og se, hvor meget du har forandret dig. De fleste tager lidt mere på med alderen, ligesom hverdagens udfordringer med tiden giver os nogle fysiske problemer med led, knogler og bevægeapparat.

Det første betyder, at du risikerer, at madrassen ikke passer til din kropsvægt. Tilsvarende betyder det sidste, at du får nye krav til sengens udformning og funktioner. F.eks. vil mange med dårlige knæ og dårlig hofte være glade for at få en højere seng, ligesom kredsløbsproblemer kan afhjælpes ved, at du køber en elevationsseng, så du kan hæve benenden. Derved undgår du, at benene begynder at sove, når du ligger i sengen.

…ligesom sengen slides

Samtidig slider vi sengen, når vi ligger i den. Oftest på de samme steder fordi vi har det med at ligge på nogenlunde samme måde i sengen hver nat. Det kan godt være, at vi vender og drejer os flere gange hver nat. Men oftest holder vi os inden for det samme repertoire af liggestillinger – og det gør altså, at det er de samme steder der bliver slidt på hele tiden.

Så over tid bliver især madrassen slidt, ligesom sengerammen og selve sengemøblet belastes de samme steder hver nat. Det vil før eller siden resulterer i, at:

  • der slides hul i betrækket på madrassen
  • fjedrene i madrassen falder sammen
  • sengen eller sengerammen en dag går fra hinanden

De to første punkter medfører en dårligere liggekomfort, og det sidste gør sengen umulig at ligge i.

Har du tænkt over, hvem du sover sammen med

Når vi tilbringer så meget tid i sengen, kan det ikke undgås, at vi udskiller en del væske gennem sved, og at der drysser nogle døde hudceller af os hver nat. Sidstnævnte falder ned i sengetøjet og ender oftest i madrassen. Her kan et stigende antal støvmider og andre smådyr med tiden få sig et sandt festmåltid, som du leverer friske forsyninger til hver eneste nat.

Så over tid kommer du til at dele seng med en hel del kryb og kravl, som du bestemt ikke skal give dig til at tænke på, når du lægger dig i sengen. Det kan nemlig hurtigt give dig ubehagelige drømme.

Udskift sengen hvert 10. år

Derfor bør du anskaffe dig en ny seng hvert tiende år. Derved får du en frisk seng at sove i, der bedre passer til din krop. Samtidig er sengen produceret af bedre og mere miljøvenlige materialer, ligesom du – i hvert fald hvis du køber din nye seng hos Sengetid.dk – får en seng med OEKO-Tex certificeret stof på både seng, madras og topmadras.

Det giver dig både en sundere og bedre seng at ligge i.

Hvad skal du kigge efter, når du vælger ny seng?

Først og fremmest skal du sikre dig, at du får valgt den rigtige fasthed på madrassen. Samtidig kan det være, at du skal have en anden type seng, fordi du har udviklet nogle skavanker, som en bestemt sengetype kan afhjælpe.

Fastheden bestemmer støtten til kroppen

Fastheden fortæller noget om, hvor godt sengen støtter din krop. Fastheden vælges efter din vægt. Vejer du:

  • Under 75 kilo, skal du vælge Medium fasthed
  • Mellem 75 og 95 kilo, skal du vælge Fast fasthed
  • Over 95 kilo, skal du vælge Ekstra Fasthed

Køber du en dobbeltseng, skal du huske på, at din sengepartner ikke nødvendigvis skal have en madras med samme fasthed som dig.

Vælger du at købe din seng hos Sengetid.dk, får du oven i handlen hele 101 nætter til at prøveligge sengen i. Skulle du have fået valgt en forkert fasthed på madrassen, kan du få udskiftet den ganske gratis, så længe det ikke er special mål.

Sengetypen afhjælper kroppens skavanker

Har du problemer med knæ og hofter, giver en kontinentalseng ekstra højde, når du skal ud og ind af sengen. Samtidig giver kontinentalsengen bedre mulighed for, at sengen kan tilpasse sig til din krop, fordi den består af hele 3 lag madrasser

Elevationssengen kan – som tidligere nævnt – afhjælpe problemer med blodomløbet i benene, ligesom den kan afhjælpe snorken at hæve hovedgærdet. Denne sengetype kan også leveres med ekstra høje ben, så du lettere kan komme i og ud af sengen.

 

stort sengeudsalg

 

En ny seng har hurtigt tjent sig hjem

Selv om det måske er en større udgift her og nu, så koster en god seng dig kun 83 kroner om måneden at ligge i hver nat, hvis du køber en seng til 10.000 kroner. Tager du alle de fordele en god seng giver dig i hverdagen i betragtning, må det siges at være en meget lille udgift for en god nattesøvn.

Det er i øvrigt væsentligt mindre end prisen for de kvadratmeter, som sengen står på. Har du f.eks. en lejlighed på 100 kvadratmeter, som du giver 8000 kroner i husleje for hver måned, koster de cirka 4 kvadratmeter, som en dobbeltseng fylder, næsten 4 gange så meget i husleje som udgiften til sengen!

Eventuelt kan du vælge at få sengen rentefrit finansieret gennem vores særlige finansieringsaftale med Sparxpres.

Er det tid til at skifte sengen?

Er det tid til at udskifte din seng, er Sengetid.dk et godt sted at slå til. Alle senge er danskproducerede, leveres med valgfri topmadras og køres gratis til døren. Samtidig har vi prisgaranti og giver 101 nats ombytningsret på fastheden i madrassen.

Vil du ikke af med din seng endnu, kan du i stedet vælge at udskifte madrassen. Vi har stort udvalg af madrasser i alle de gængse sengestørrelser.