Chat with us, powered by LiveChat

Sådan indretter du soveværelset til en bedre nattesøvn

Sådan indretter du soveværelset til en bedre nattesøvn

Skal du have en god nats, er det vigtigt, at soveværelsets indretning er rigtig. For skal du sove godt om natten, skal du ligge godt, køligt og mørkt i rolige omgivelser. Det stiller nogle særlige krav til soveværelsets indretning, som de færreste tænker over. Hvad det går ud på, får du soveværelse-inspiration til i denne artikel.

Har du problemer med at sove, er du ikke alene. For aldrig har danskerne sovet så dårligt, som de gør i dag. Der er mange årsager til disse søvnproblemer. Men selv om de fleste af årsagerne findes uden for soveværelsets fire vægge, spiller både sengen og soveværelsets indretning naturligvis også en stor rolle, hvis du vil øge chancerne for at få en god nats søvn.

Selve indretningen af soveværelset betyder mindre for nattesøvnen

For de fleste af os er det vigtigt, at soveværelset er hyggeligt, og at vi har en god seng at ligge i. Samtidig vælger mange også at have deres garderobe opbevaret i soveværelset og enkelte har måske også et sminke- eller andet lille bord, samt et tv stående i soveværelset. Men derudover har vi sjældent de store krav til vores soveværelse.

Faktisk har de krav, som de fleste stiller til deres soveværelse, reelt set slet ingen indflydelse på kvaliteten af vores nattesøvn. For møblernes placering, farverne og om der er gulvtæppe på gulvet eller ej, betyder ikke noget for kvaliteten af vores nattesøvn.

Dog er der nogle af minimum en ting, som mange af os har i soveværelset, der faktisk slet ikke bør være der. Hvad det er for en ting, og hvorfor den ikke har nogen berettigelse i soveværelset, kommer vi tilbage til lidt længere nede i artiklen.

Hvad betyder reelt set noget for vores nattesøvn?

Men hvis selve placeringen af møblerne og den almindelige indretning ikke spiller nogen rolle for nattesøvnen, hvad er det så for parametre, vi skal tage med i overvejelserne, hvis indretningen skal sikre os en bedre nattesøvn?

Først og fremmest er der især tre faktorer, du skal tænke ind i din soveværelsesindretning, nemlig:

  • Lav temperatur
  • Mørke
  • Stilhed

Det er de tre vigtigste faktorer for kvaliteten af vores nattesøvn, som du bør medtage i planlægningen af soveværelsets indretning.

Derudover skal du naturligvis have en god seng, der passer præcis til din krop. Derved undgår eller afhjælper du bl.a. smerter i nakke, ryg og lænd, samt sikrer et godt blodomløb.

Endelig kan det være en ide at indrette en del af soveværelset, så det er velegnet til at gøre dig mentalt klar til at skulle i seng.

Hvordan du tænker de forskellige ting ind i soveværelsesindretningen, kigger vi nærmere på nu.

Sørg for lav temperatur i soveværelset

Skal du øge chancerne for, at du får en god nats søvn, viser al søvnforskning, at det er vigtigt, at du holder en lav temperatur i soveværelset. Men af hensyn til både din fysiologi og bygningskonstruktionens sundhed, bør du dog aldrig sænke temperaturen under 16 grader.

Helt så lavt behøver du faktisk slet ikke gå. Det vigtigste er, at der er en mærkbart lavere temperatur i soveværelset end i boligens øvrige rum.

Nu skal du høre hvorfor!

Den lavere temperatur signalerer nemlig til kroppen, at det er nat og tid til at sove. Havde du ligget udendørs, ville temperaturen jo helt automatisk være faldet, når det blev mørkt.

Denne temperatursænkning starter en række processer i kroppen. F.eks. får det os til at sænke kropstemperaturen. Det gør det nemmere for os at falde i søvn.

Så sørg for en lavere temperatur i soveværelset. Så øger du chancerne for at sove godt.

Sørg for at der er mørkt i soveværelset – helt mørkt

En anden af naturens lovmæssigheder, der har betydning for vores nattesøvn, er mørket. Mørke signalerer nemlig også til kroppen, at det er tid til at sove – og jo mørkere der er, jo større chance har du for at sove godt.

Det er der en rigtig god grund til!

For samtidig er lys et faresignal, som vores hjerne er kodet til at reagere på – også selv om du sover. Lys kan nemlig dække over mange forskellige farer. Så det er vi nødt til at vågne op og forholde os til. Måske ikke sådan helt op, så vi er lysvågne. Bare nok til at vi kan vurdere faren, og hvis der ikke er nogen, så falde i søvn igen.

Fjern alle lyskilder i soveværelset

Uanset hvor meget eller lidt vi har brug for at vågne op, reducerer enhver form for lys i soveværelset kvaliteten af vores søvn.

Det gælder selv små lyskilder som stand-by lampen på tv’et eller de andre maskiner, vi har stående til strøm i soveværelset. Ja, selv lyset fra vækkeuret er også en lyskilde, vi reagerer på i søvnen – upåagtet af at vi godt ved, hvor den stammer fra, når vi er vågne.

Så alt hvad der lyser i soveværelset skal fjernes eller også skal lyskilden blændes af om natten.

Luk lys fra omgivelserne ude

Det gælder også lys fra omgivelserne. Specielt hvis det er muligt for forbikørende biler at kaste lys ind gennem vinduet ,eller du kan se lyset fra genboer og naboer gennem dit soveværelsesvindue.

Køb et mørklægningsgardin, der effektivt holder enhver form for lys ude. Det skal passe perfekt til vinduet. For selv et lille lysglimt er med til at forringe din nattesøvn.

Er det helt umuligt at lukke lyset ude? Så prøv at købe en ansigtsmaske eller et blindfold og sov med det om natten, hvis du fornemmer, at der er noget lys, der generer din nattesøvn.

Det er den mest effektive måde at sikre, at du sover mørkt på.

Sørg for at der er ro i soveværelset – jo mere jo bedre

Lige som lys er lyd et faresignal, som vi reagerer på i søvne. Selv små lyde eller forandringer i i forvejen hørbare lyde kan få os til at vågne op. Igen er det måske ikke helt op, men nok op til at vores søvn bliver forstyrret.

Fjern alt med lyd fra soveværelset

Så fjern alt, hvad der giver lyd fra sig i soveværelset. Nå ja, nok ikke din snorkende partner. Men det bør der måske også gøres noget ved. For snorken er første skridt på vejen til søvnapnø, der igen er med til at øge risikoen for at udvikle Alzheimer og andre demenssygdomme.

Lydisoler soveværelset bedst muligt

Tilsvarende bør du lydisolere soveværelset så meget som muligt, hvis du bliver generet af lyd fra omgivelserne. Kan du høre lyd gennem væggene, bør du starte med at fjerne sengen fra væggen. Så kan lydene ikke forplante sig til dine øre gennem sengerammen.

Ligger soveværelset ud til en befærdet vej eller et støjende industriområde, kan du overveje at flytte soveværelset til den modsatte side af boligen. Da det sjældent er muligt, kan alternativet være, at beklæde de vægge som vender ud mod støjkilderne med en særlig lyddæmpende isolering. Derved bliver væggene tykkere og du mister nogle kvadratmeter i soveværelset. Men du får en roligere søvn.

Kan du ikke forhindre støjen i at genere din nattesøvn på anden måde, bør du køre i byggemarkedet og købe nogle af de ørepropper, som håndværkere går med, når de arbejder på støjende steder. De er behageligere at have på end andre typer ørepropper og lukker effektivt støjen ude – og er for resten også rigtig gode til at reducere lydniveauet fra din partners snorken.

Sørg for at have et sted, hvor du kan forberede dig på at sove

En anden vigtig parameter som soveværelset kan give plads til, er et sted, hvor du kan forberede dig mentalt på at skulle sove. Bor i mange sammen, kan det nemlig være svært at få ro til andre steder i boligen.

Det med at forberede sig både mentalt og fysisk på at skulle sove, hører med til en af de gode rutiner, du bør indføre, hvis du vil øge chancerne for at få nogle bedre nætter i soveværelset.

Det gør du ved at sætte tempoet ned, dæmpe belysningen og foretage dig noget, der ikke foregår på en skærm. For både tv- og mobil-, tablet- og computerskærme udsender en særlig form for blåt lys, der ligner sollyset midt på dagen. Det får hjernen til at tro, at den skal være vågen. Det gør det sværere for os at falde i søvn.

Det er samtidig derfor – og på grund af lyset fra stand-by lampen – at du ikke bør have et tv eller en computer stående i soveværelset. Ja, allerhelst bør du undgå at se på nogen som helt form for skærm i minimum en halv og gerne en hel time, før du skal sove. Kun hvis det er muligt at vælge natbelysning på skærmen, kan du bruge den. Men kun i kortere tid ad gangen.

Så indret et hjørne i soveværelset med en god lænestol og en standerlampe med dæmpet, indirekte belysning. Så kan du sætte dig hen og læse i en god, gammeldags papirbog før sengetid eller foretage dig noget andet, der ikke kræver den store hjerneaktivitet. Eller måske meditere før sengetid?

Så har du et sted, hvor du kan forberede dig på at sove, hvis du ikke kan få ro til det nogen andre steder.

Valg af seng

Det største og vigtigste møbel i soveværelsets indretning er naturligvis sengen. Det er den, du skal tilbringe natten i – og helst en 7-8 timer som minimum, hvis du skal sikre dig den bedste effekt af din nattesøvn. Derfor har dit valg af seng naturligvis stor indflydelse på kvaliteten af din nattesøvn.

Vælg en neutralt udseende seng

Sengens farve og stilart betyder ikke noget for kvaliteten af din nattesøvn. Men farve og stil spiller en vigtig rolle i indretningen.

Her er det en god ide at vælge en seng i en neutral farve og med et så minimalistisk design som muligt. Derved kan sengen bedre passes ind i indretningen af soveværelset – også om 10-15 år, når du gerne vil ændre stilen i soveværelset, men den seng du har købt fra Sengetid.dk, stadig er for god til at kassere.

Madrassens fasthed er det vigtigste valg i sengen

Når det kommer til selve sengen, er det især madrassens fasthed, du skal være opmærksomhed på, når du køber seng. For alt for tit får vi valgt en for blød madras. Enten fordi vi prøveligger sengen med alt tøjet på i en fysisk butik, eller fordi vi måske ikke er helt ærlige omkring vores vægt.

For det er vægten, der dikterer fastheden på madrassen. Her arbejder vi med tre forskellige vægtgrænser hos Sengetid.dk:

Op til 75 kilo: Medium Fasthed

Fra 75 til 95 kilo: Fast Fasthed

Over 95 kilo: Ekstra Fast Fasthed

Så vælger du fasthed på din madras efter denne vægtskala, er du sikker på at få en madras, der giver den bedste støtte til din krop.

Skal du bestille en dobbeltseng, skal du i øvrigt huske at tilpasse fastheden i din partners side af sengen, så den passer til hans eller hendes kropsvægt. For når du køber seng hos Sengetid.dk, kan du naturligvis vælge individuel fasthed på madrasserne i hver side af sengen.

Husk også på, at du har 101 nats ombytningsret på fastheden af madrassen, når du køber seng hos Sengetid.dk. Det betyder, at du kan få ombyttet madrassen til en anden fasthed, hvis du har fået valgt en for hård eller for blød madras.

Det er fuldkommen gratis så længe madrassen ikke er i special mål. Vi tilbyder denne service for at kunne øge kvaliteten af din nattesøvn og undgå en masse skavanker og livsstilssygdomme ved at sove på den mest optimale madras. 

Vælg den rigtige sengetype

Med den rigtige madras i sengen, er du godt på vej til at sikre dig den bedste nattesøvn. Men derudover kan der også være grund til at gå efter en bestemt sengetype.

Her sælger vi henholdsvis boxmadrasser, elevations- og kontinentalsenge hos Sengetid.dk. Af de tre sengetyper giver boxmadrassen de færreste muligheder for at justere på sengens indstilling.

Kontinentalsengen giver en bedre liggekomfort, fordi den anvender hele tre madraslag i sengen. Samtidig har den en højere ind- og udstigningshøjde. Det gør den ideel til dig, der har begyndende problemer med ryggen eller knæene. For dels tilpasser sengen sig bedre til din krop, og dels er den nemmere at komme ind og ud af.

Har du særlige behov – f.eks. at sove med benene højt på grund af dårligt blodomløb – giver elevationssengen de bedste muligheder for at få en god nats søvn. Her kan du tilpasse hoved- og benende individuelt, så du lettere kan opnå den mest optimale sovestilling i sengen.

Nu kan du gå i gang med at indrette soveværelset til at sove i

Men de tips til indretningen af dit soveværelse, som vi har givet dig i denne guide, skulle du gerne være klædt meget bedre på til at indrette soveværelset, så du får de bedste muligheder for at sove godt hver nat.

En god nattesøvn er forudsætningen for, at du kan vågne frisk og veludhvilet til den nye dag, samt reducere risikoen for en masse ubehagelige og livstruende livsstilssygdomme. Det er derfor, det er vigtigt at få indrettet soveværelset bedst muligt.