Chat with us, powered by LiveChat

Valg af seng? Sådan vælger du den rigtige seng!

Valg af seng? Sådan vælger du den rigtige seng!

Valg af seng? Hvilken seng skal du vælge? Ja, naturligvis en du kan få en god nattesøvn i. Men hvordan finder du den? Det handler især om dine personlige præferencer, din kropsbygning og de skavanker kroppen måske har fået med tiden. Læs med her og find ud af, hvordan du vælger den rigtige seng!

En god nattesøvn er den vigtigste forudsætning for, at du får det ud af morgendagen, som du har planlagt. Her spiller din seng naturligvis en vigtig rolle, hvis du skal sove godt.

Men sengen er ikke den eneste vigtige parameter for en god nattesøvn. Også dine søvnrutiner og hvor mange timer du sætter af til din nattesøvn, er vigtige parametre for værdien og kvaliteten af din søvn. Det kan du læse mere om i vores artikel om hvordan du får bedre nætter i din seng.

Vælg den rigtige seng

I denne artikel skal vi først og fremmest se nærmere på, hvordan du får valgt den rigtige seng at sove i – og det er ikke helt så logisk og ligetil, som du måske lige tror.

Den største fejl som de fleste begår, er nemlig at tage ud og vælge seng i en fysisk butik med en hel masse forskellige senge. Det lyder ellers umiddelbart som et godt udgangspunkt, fordi du jo så kan prøveligge alle de mange dejlige senge i butikken.

Men måden du prøveligger sengen giver dig ikke et retvisende indtryk af sengen og den madras, du ligger på. Samtidig går du oftest til opgaven med en indstilling, der kan ende med at skabe flere problemer for dig end give dig en god nattesøvn.

Ingen kan bedømme en seng på to minutter

Sandsynligvis har du prøvet noget lignende selv, hvis du har været ude at købe seng: Du kommer ind i butikken, kigger dig omkring og går måske lige rundt og trykker lidt på de forskellige madrasser med hænderne – eller sætter dig på sengen kanten.

Måske ser du også på prisen og udvælger en tre-fire senge, der ligger inden for den beløbsramme, som du har afsat til at købe seng for.

Derefter tager du så en tur rundt i de forskellige senge, hvor du lægger dig fladt på ryggen i hver seng. Højst sandsynligvis bliver du kun liggende et par minutter, fordi det ikke skal blive alt for pinligt.

Så springer du op igen og drøner videre til den næste seng, som får samme tur. Og det gentager sig så for de andre senge, du har udvalgt oppe i hovedet.

Men udover at ingen kan bedømme kvaliteten af en seng på to minutter, er der meget mere, der er galt ved den fremgangsmåde.

VIDSTE DU: Sengetid har 101 nats ombytningsret på fastheden af springmadrassen

Sover du med overtøjet på?

For det første ligger du næppe med alt overtøjet og eventuelt også fodtøjet på, når du går i seng. I så fald skulle du måske overveje at købe en varmere dyne eller skrue lidt op for varmen i soveværelset.

Nej, du klæder dig pænt af, og tager måske også nattøj på, før du lægger dig til at sove. Altså har du prøveligget sengen iført alt for meget og for tykt tøj – med mindre du har været ude og prøve senge på en varm sommerdag.

Det betyder, at du ikke har givet kroppen de samme forhold at bedømme sengen på, som hvis du skulle ligge i den derhjemme. Hverken muskler, led eller dit skelet har den samme bevægelighed med overtøj og tøj på, som når du normalt ligger i din seng.

Ergo får du ikke et retvisende billede af, hvordan det er at ligge i sengen.

Ingen sover på ryggen hele natten

Dernæst er der den måde, du ligger på, når du prøveligger sengen. For i løbet af natten ligger vi typisk i mange forskellige sovestillinger. Vi har alle nogle bestemte stillinger, som vi starter natten ud i. Men undervejs vender og drejer vi os flere gange i løbet af natten.

Det sker helt af sig selv, eller når kroppen registrerer smerter i muskler, led eller knogler, fordi vi ligger forkert. De fleste af os har sikkert også prøvet at vågne, fordi vores arme eller ben sov, eller fordi vi har fået krampe. Det skyldes oftest, at vi har fået valgt en al for blød madras.

Så nej, vi sover ikke på kun på ryggen! Så har du kun prøvet sengen i den stilling, aner du intet om, hvordan det vil være at ligge i nogle af de andre stillinger.

Husk at tjekke, at sengen passer til din anatomi

Samtidig begår vi en anden fejl, ved at gå ud og handle seng i overtøj – og måske også gå alene ud og se på sengen. For det er også en fejl.

For med overtøj på bliver det svært at se, om madrassen i sengen rent faktisk støtter godt nok op om de steder på vores krop, der ligger højt i sengen. Samtidig har vi ingen med, der kan kontrollere for os, om sengen tillader de mere fremtrædende dele af kroppen at synke ned i madrassen.

Hele formålet med madrassen er nemlig, at den skal sørge for at holde vores rygsøjle og nakkehvirvler så lige som muligt, når man ligger i sengen. Endnu vigtigere er det, at madrassen gør det, uanset om vi ligger på en af siderne eller på ryggen.

Ligger vi for blødt eller for hårdt, får vi nemt et knæk i ryggen eller også får nogle af ryggens led og nakken ikke den nødvendige støtte i løbet af natten. Det ender med at give problemer. Måske ikke lige nu og her. Men over tid vil vi få smerter i ryggen, nakken eller musklerne heromkring, ligesom vi kan få problemer med lænden, bækkenet og bevægeapparatet.

For husk på: Vi tilbringer – eller burde tilbringe – omkring 8 timer i vores seng hvert eneste døgn. Det er rigtig lang tid – faktisk omkring 1/3 af vores liv. Så selv små unøjagtigheder og skævheder som følge af, at du har valgt en forkert madras, vil over tid udvikle sig til problemer for dig.

Sådan kontrollerer du, om du ligger sundt på madrassen

Du kan ikke selv tjekke, om du lægger rigtigt på madrassen. For prøver du på det, ændrer du helt automatisk på, hvordan du ligger i sengen. Det er her, du helst skal have din samlever, kæreste eller en anden person med, som du kender godt. For det bliver hurtigt lidt for pinligt og grænseoverskridende at bede ekspedienten om hjælp.

For det første skal du helst tage så meget af tøjet af som muligt. Som minimum overtøj, fodtøj og eventuelt livrem, samt varm sweaters eller anden trøje, hvis du har sådan en på.

Dernæst ligger du dig på ryggen med armene liggende naturligt – enten ned langs kroppen eller oven på maven. Hvordan du nu ligger bedst.

Når du synes, du ligger godt, skal din hjælper prøve at stikke en flad hånd ind under lænden på dig. Det skal lige akkurat kunne lade sig gøre uden den store modstand. Så støtter madrassen korrekt.

Derefter vender du dig om på siden og lægger dig godt til rette. Nu skal vedkommende enten kunne se eller føle på din rygsøjle, for at se om den ligger lige uden knæk hele vejen fra nakken og ned til hoften. Samtidig skal vedkommende kontrollere, om nakken ligger i naturlig forlængelse rygsøjlen uden nogle knæk hverken i nakkehvirvlerne eller ved skuldrene.

Vend dig eventuelt om og gentag med den anden side – hvis du da ikke allerede synes, at det har udviklet sig til et alt for pinligt optrin i sengebutikken.

Vær ærlig om din vægt, når du køber seng

Den sidste parameter, som vi oftest har en hel forkert tilgang til, hvis vi prøveligger en seng i en butik, er fastheden i madrassen. For prøveligger du sengen med alt for meget tøj på, føles madrassen nemlig mere fast og hård, end den er. Samtidig har du heller ikke kontrol over, hvorvidt en eventuel topmadras på udstillingssengen ændrer ved oplevelsen af at ligge i sengen – og du har næppe mod til at bede ekspedienten tage topmadrassen af.

Samtidig har vi rent mentalt et ønske om, at sengen skal være blød og behagelig at ligge i, når vi kommer lige ude fra gaden. Og det får os til at vælge en for blød madras.

Endelig er der det der pinlige ved fastheden, at den afhænger af vægten. Så når ekspedienten spørger ind til vores vægt, når vi skal bestille madrassen, lyver vi os ofte et par kilo eller ti nedad på badevægten. Det kan have direkte katastrofale følger for os. For så kommer vi til at ligge alt for blødt med ryggen.

Det kan give alvorlige rygproblemer, og være med til at forøge antallet af gange du vågner om natten, Enten fordi dine arme eller ben sover, eller fordi der opstår smerter i lænden eller nogle af leddene på grund af den bløde madras.

Så lad være med at lyv om din vægt, når ekspedienten spørger.

Nem sammenhæng mellem fasthed og vægt

Nå ja, du kan selvfølgelig også angive fastheden selv. Så undgår du at skulle oplyse din vægt. For det er ikke så svært at finde ud af, hvilken fasthed din madras skal have, når bare du selv kender din rigtige, helt ærlige vægt:

Medium fasthed: Til dig som vejer under 75 kg
Fast fasthed: Til dig som vejer mellem 75 og 95 kg
Ekstra fasthed: Til dig som vejer over 95 kg

Så nu ved du selv, hvilke fasthed du skal vælge – uden at vi har spurgt dig.

Skal du købe dobbeltseng, skal du også huske på, at I ikke nødvendigvis har brug for samme fasthed på madrassen i hver side af dobbeltsengen. Tit skal den ene have en og den anden en anden fasthed.

Er du meget høj, kan det også nogle gange være nødvendigt at gå en tand op i fastheden på sengen. Derved kommer du ikke til at svaje for meget i ryggen på midten af kroppen.

101 nats ombytningsret på madrassen – den eneste rigtige måde at vælge seng på

Skal du have de bedste muligheder for at sikre dig, at du har valgt den rigtige seng, er det altså specielt madrassen, du skal være opmærksom på. Som vi allerede har fastslået, er det ikke noget, der lige kan klares på 2 minutter – det kræver længere tid og mere realistiske omgivelser at foretage valget i.

Hvad er vel et mere realistisk sted end dit eget soveværelse at foretage sådan en test i? Den mulighed kommer kun i spil, hvis du vælger en sengeleverandør, der giver dig ombytningsret på fastheden i madrassen. Netop fastheden er den mest vigtige parameter ved madrassen og den, der har størst betydning for din liggekomfort og hvor god og problemfri nattesøvn du får – både nu og på sigt.

Faktisk er de sengeforhandlere, der findes på nettet, nogle af de eneste, der giver denne mulighed. Det gælder også Sengetid.dk. Vi tilbyder hele 101 nats ombytningsret på fastheden på madrassen, på alle de senge vi sælger. Det er ganske gratis at få ombyttet madrassen, så længe madrassen ikke er i specialmål. 

Valg af topmadras

Som udgangspunkt sælger vi alle vores senge med topmadras. Den kan bruges til at bestemme temperaturen i sengen, justere liggekomforten i sengen, samt spare på slitagen på madrassen i sengen.

Her er det især dine præferencer med hensyn til temperaturen i sengen, der er den vigtigste parameter, når du skal vælge topmadras.

Valg latex, hvis du gerne vil ligge køligt

Vil du gerne ligge køligt eller har du tit problemer med, at du ligger for varmt eller ligefrem vågner, fordi du ligger badet i sved i din nuværende seng? Så skal du vælge en topmadras med en kerne af latex. Latex er et mere ventilerende og åndbart materiale end skum. Derfor tillader det bedre kroppen at ånde.

Åndbarheden gør samtidig latex bedre til at lede fugt væk fra kroppen og justere temperaturen i sengen. Det betyder, at du altid ligger i en seng, der føles kølig og behagelig, og aldrig giver dig problemer med varmen – selv under den tykkeste vinterdyne.

Vælg Wonderpur eller Memory foam, hvis du vil ligge varmt

En topmadras med en kerne af Wonderpur eller Memory foam bruger kroppens varme til at forme sig efter. Kroppen er nemlig varmest der, hvor den trykker mest ned mod madrassen – og det gør de fremtrædende steder på kroppen, som har brug for at synke længere ned i madrassen. Derved tilpasser skumkernen sig perfekt til kroppens kontur og følger den meget præcist.

Af samme grund holder en skumkerne bedre på varmen i sengen. Så vågner du tit om natten, fordi du ligger for koldt, kan det være en god ide at anskaffe dig en topmadras med en kerne af Wonderpur eller Memory skum.

Du kan læse mere om at vælge topmadras her

VIDSTE DU: Alle topmadrasser fra Sengetid er OEKO-TEX 100 Certificeret

Valg af sengetype

Som du nok har bemærket, har vi slet ikke været inde på sengetypen endnu. For den betyder faktisk mindre i forhold til madrassen og topmadrassen. Det er jo dem, du ligger på hver nat. Resten af sengen kan – med nogle få undtagelser – vælges ud fra dine personlige præferencer og den stil du har på indretningen i soveværelset.

Sandsynligvis har du allerede nogle præferencer for, hvilken type seng du ønsker dig. Præferencerne er højst sandsynligvis skabt af prisniveauet, hvilken type seng du har haft før, samt hvordan sengen skal passe ind i resten af indretningen i soveværelset.

På Sengetid.dk sælger vi tre forskellige typer senge:

• Boxmadrasser
• Elevationssenge
• Kontinentalsenge

Se ALLE vores senge her

Fordele og ulemper ved en boxmadras

En boxmadras er i praksis en springmadras med indbygget sengeramme og ben. Det er en meget simpel konstruktion og dermed også en meget billig seng. Samtidig gør den simple konstruktion den også nem at samle, nem at flytte rundt på og ret robust at ligge i.

Til gengæld er den ikke justerbar og du har kun selve boxmadrassen og topmadrassen til at skabe liggekomforten i sengen med.

Samtidig er ind- og udstigningshøjde relativ lav. Det kan være et problem for dig, hvis du er meget høj eller er begyndt få lidt skavanker med ryg, lænd og knæ. Over tid kan en lav ind- og udstigningshøjde også være med til at fremme netop ryg-, lænd- og knæproblemer, hvis du har et arbejde, hvor du belaster netop disse led meget.

Boxmadrassen er derfor det bedste valg, hvis du ikke har særlige fysiske behov eller ikke ønsker at ofre store summer på en god seng.

Fordele og ulemper ved en elevationsseng

En elevationsseng giver dig mulighed for at tilpasse sengebundens forløb ved at hæve eller sænke hoved- eller benenden på sengen. Udover at kunne tilpasse liggekomforten, giver det dig bedre nytteværdi af sengen.

Således kan du bedre sidde op i sengen, hvis du vil læse, ligesom du og din partner får bedre mulighed for at anvende visse sexstillinger. Endelig kan du ligge højere med benene, så du undgår eller mindsker gener fra vand i benene eller dårligt blodomløb. Samtidig kan du også ligge lidt højere med overkroppen, hvis du døjer med hoste.

Af ulemper kan nævnes, at du, ligesom med boxmadrassen, kun har få madraslag i sengen. Samtidig har de fleste elevationssenge en forholdsvis lav ind- og udstigningshøjde.

Vil du have en lidt større højde på sengen, kan du købe højere ben til mange af de elevationssenge, vi sælger på Sengetid.dk. Samtidig kan du købe en såkaldt split-topmadras til dobbeltsenge. Så kan I bedre justere positionen på hoved- og benende i hver side, uden at det generer sengepartneren.

Fordele og ulemper ved en kontinentalseng

Den store fordel ved en kontinentalseng er, at den består af hele tre madraslag. Nederst en boxmadras eller skummadras til at danne grundlaget for sengen. Der ovenpå en springmadras der tilpasser liggekomforten i sengen. Helt øverst en topmadras, der finpudser liggekomforten og fordeler kropsvægten mere jævnt på de øvrige madraslag i kontinentalsengen.

Tilsammen øger de tre madraslag liggekomforten i sengen, og understøtter bedre din kropsvægt, uanset hvilken liggestilling du vælger. Samtidig kommer du til at ligge højere over gulvet og får en højere ind- og udstigningshøjde på sengen. Det sidste er perfekt, hvis du døjer med problemer med knæ, hofter eller lænd.

Til gengæld er sengebunden ikke justerbar på samme måde. som med en elevationsseng, ligesom kontinentalsengen ikke er nær så nem at samle eller flytte rundt på som en boxmadras.

VIDSTE DU: Alle senge fra Sengetid er produceret i Danmark og kommer med op til 25 års garanti

Valg af seng – Du finder nemmest den rigtige seng på nettet

Selv om det kan lyde lidt besynderligt, så finder du nemmest den rigtige seng på nettet. Men handler du på nettet, kommer du ikke til at begå de samme fejl, som når du handler i en fysisk butik. Samtidig undgår du det pinlige øjeblik, hvor ekspedienten spørger om din vægt, for at kunne vælge den rigtige fasthed på madrassen.

Men allervigtigst! Du køber din seng på meget bedre vilkår. Således sikrer købeloven dig altid 14 dages fortrydelses- eller returret på alt, hvad du køber på nettet. Havde du købt din seng i en fysisk butik, havde du kun 8 dage. Derudover får du naturligvis de samme 2 års reklamationsret, som du også har, hvis du handler i en fysisk butik.

MEN derudover har du hele 101 nats ombytningsret på fastheden i madrassen. Det finder du ingen fysiske butikker der tilbyder – og ingen andre sengewebshops herhjemme tilbyder 101 nats ombytningsret. Det får du kun hos Sengetid.dk.

Endelig slipper du for selv at skulle slæbe sengen hjem fra butikken. Den bliver leveret på adressen, lige så snart vores danske fabrik er færdig med at bygge den. For alle vores senge produceres i Danmark og er bygget til danskere. Det ved du ikke altid om er tilfældet, når du handler andre steder.

Så alt i alt vælger du nemmere og bedre den rigtige seng på nettet!