Chat with us, powered by LiveChat

Derfor er den rette belysning vigtig i soveværelset

Derfor er den rette belysning vigtig i soveværelset
 

I gennemsnit bruger vi danskere ca. en tredjedel af vores levetid i sengen, hvis det antages at du får omkring de 6-8 timers søvn hver nat. Udover søvn anvendes soveværelset også til mange andre formål såsom aftenlæsning, se fjernsyn, pålægning af makeup og ikke mindst afslapning. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvordan dit soveværelse er indrettet, og herunder er især din belysning vigtig. Udover funktionaliteten af lamper, så er lys med til at diktere dit værelses atmosfære og stemning, og påvirker dermed også indirekte vores humør.

Derfor sætter vi i denne artikel fokus på, hvordan du kan få den mest optimale belysning ud af dine lamper i soveværelset.

Læselamper

En lampe kan i mange sammenhæng være en genstand for pynt, men er du glad for at læse i soveværelset, så er vigtigst af alt, at den skal kunne give dig det perfekte lys. Det er nemlig her, at rammerne for en hyggelig og afslappende stund skal sættes. Derfor skal belysningen selvfølgelig også afspejle og bidrage til følelsen af afslappethed og velvære. Uanset om det er en spændende roman, krimi eller blot arbejde, så kan den helt rigtige læselampe hjælpe dig godt på vej.

I soveværelset er det oplagt med en læselampe, som kan give dig et varm lys og behageligt lys, der samtidig ikke er for kraftigt, eftersom du i de sene aftentimer vil have svært ved at falde i søvn efterfølgende. På trods af funktionalitet er yderst vigtigt, så er det stadig muligt at kombinere det med et flot design, eftersom mange designerlamper er udviklet med henblik på at give dig den bedste belysning.

Hvilken type lampe du skal vælge, afhænger i stor grad af dit valg af seng. Har du en af vores komfortable elevationssenge, så skal du huske på at din position ikke altid vil være ensartet, og derfor vil en fast placeret væglampe hængende over dig ikke være ideelt. Her er det oplagte valg en justerbar og fleksible bordlampe, som du kan justere lysvinklen på alt efter, hvordan du sidder eller ligger i din elevationsseng. Er det derimod en kontinentalseng, der præger dit soveværelse, så kan en væglampe sagtens fungere som læselampe, og især hvis du lider af pladsmangel til eksempelvis et natbord.

Belysning i loftet

Loftsbelysning er som regel en primærlyskilde, men i soveværelset er det sjældent tilfældet. Det er dog stadig vigtigt med et bredt, godt og generelt loftslys, der ikke blænder. Derfor bør du anvende en sparepære i din loftslampe eller pendel, så du ikke skal knibe øjnene sammen om morgenen, når du lige er vågnet.

Om valget skal falde på en loftslampe eller pendel, er op til dig selv, men her skal du være opmærksom på dit udgangspunkt af plads. Selvom en pendel kan være yderst flot og iøjnefaldende, så hænger den ned fra loftet, og stjæler plads. Har du lavt til loftet, så kan du med fordel vælge en loftslampe i stedet, så den hænger helt tæt op mod loftet.

Skarpe lyskilder

Skarpe lyskilder kan du bruge til fx makeupbordet, så du kan se dig selv klart og tydeligt i spejlet. Derudover er et kraftigt lys også belejligt ved klædeskabet, så du nemt og tydeligt kan se farverne samt mønstre på dit tøj. Her kan både spotlys og væglamper være en fornuftig kilde til god belysning, og valget afhænger igen af, hvad der passer til dit soveværelse og personlige præferencer.

Overordnet set er der tre forskellige lyskilder i soveværelset, som du bør have fokus på.

  • Et behageligt og generelt lys, der ikke blænder
  • En koncentreret lyskilde til fx aftenlæsning
  • En lyskilde med fokus på at oplyse elementer

Sluk lyset når du skal sove

For at få den bedste nattesøvn, så er det vigtigt at du slukker alt lyset. Biologisk set er vi indrettet til at sove, når det er helt mørkt, hvilket giver god mening, når du har den naturlige overgang af dagslys til mørke i mente. Lys for os mennesker er også et faresignal for, at der sker noget, og derfor kan selv de mindste lys indirekte påvirke din nattesøvn. Selv med den bedste seng fra vores store udvalg vil du sove dårligt, hvis du har andre faktorer der genere din nattesøvn.

Du bør derfor indrette dit soveværelse sådan, at du kan sove trygt og behageligt i din seng uden forstyrrelser. Sørg derfor for at have et mørklægningsgardin, som passer perfekt til dit vindue, så du undgår selv de mindste lysglimt. Derudover skal du som sagt ligeledes neutralisere alle menneskeskabte lyskilder i dit værelse.